VVD Landerd voor veilige recreatie

VVD heeft kennis genomen van de incidenten rondom de wisent en het bericht heeft ons bereikt dat de wisent stier is afgemaakt door stichting Ark, de bedenker van dit onfortuinlijke plan. Het is een diep treurig verhaal geworden waar VVD al vanaf het begin voor gewaarschuwd heeft. VVD is nooit een voorstander geweest van het uitzetten van deze bizons, juist vanwege het onvoorspelbare gedrag. Het uitzetten van de Europese bizon in een gebied, wat zeker in het weekeinde door recreanten zo druk bezocht wordt, is onverantwoord ten aanzien van deze recreanten. Belangrijk was ook dat de vrije recreatie in stand zou worden gehouden.

Zulke zaken als nu gebeurd zijn was te verwachten een stier beschermt zijn kudde, dat is zijn belangrijkste taak, dat is nu eenmaal de natuur. Dit zal altijd zo blijven en dat los je niet op wat voor “gewenningsperiode” dan ook het blijft een wild dier.

Ons is beloofd dat er zorgvuldig zou worden omgegaan met de belangen van de recreanten en zouden er incidenten komen dan zouden we de mogelijkheid krijgen alles nog eens overzien. Voor de VVD is dat punt nu bereikt, 2 incidenten, is teveel en het wachten is op een derde incident. Want de stier is weg, maar dan staat er een Alfa vrouwtje op  die de kudde weer beschermt, dat is ook de natuur.

Stichting Ark kan straks deze hele kudde afschieten, zij zijn degene die ons het plaatsen van deze dieren bijna hebben opgedrongen en met allerlei argumenten van publiekstrekker voor de Maashorst. Vooral het  kunnen observeren van deze dieren in een natuurlijke omgeving fantastisch toch! De realiteit is anders.

Het gaat met Bizons niet lukken nu niet, dan niet en nooit niet. Deze stier was volgens Ark in zijn gedrag wel agressiever dan ze horen te zijn? Waar op gebaseerd dan. Deze Stier is nu afgeschoten maar hij heeft gelukkig zijn werk al gedaan zegt Ark, de bizon koeien zijn zwanger.

Is er dan niemand die kan bedenken dat dit agressieve gedrag genetisch bepaald is en dat we straks weer nieuwe stiertjes kunnen krijgen die ook agressievere genen hebben?? Kijk maar eens bij honden die gefokt worden. Maar ja dan kan stichting Ark ze ook weer met gemak afschieten.

Zij hebben deze dieren hier naar toe gehaald, zij willen ze eigenlijk africhten en als een soort circus attractie laten optreden. Dan gaat het niet zoals het in het denkhokje van stichting Ark past en dan is het dier de dupe, de stier deed alleen maar zijn plicht.

Blijven we krampachtig inzetten op dit plan van Ark of nemen we als gemeente Landerd onze verantwoordelijkheid ? En zeggen we: dit soort dieren hoort hier niet. Er komt geen “straks” dat deze dieren gewend zijn en bij een plotselinge confrontatie met de mens zullen zij altijd aanvallen zeker met kalfjes erbij, dat is natuurlijk gedrag en kun je niet beheersen. Ook de moeders zullen aanvallen.

VVD wil van de wethouder weten wie is dan verantwoordelijk en aansprakelijk als er werkelijk iets afschuwelijks gebeurt ? Is het zo dat wij deze wisenten ook nog eens huren van stichting Ark. Gaan we ze dan allemaal afschieten voor het menselijk vermaak? VVD wil er bij het college op aandringen actie te ondernemen om te stoppen met dit experiment want het is mislukt.

drs. Madeleine Hoek
Fractievoorzitter VVD.